Förutom de många allmänna hälsofördelarna med grönsaker verkar de också hjälpa till att skydda dig från akut pankreatit , en potentiellt dödlig sjukdom som uppstår när enzymer som produceras av bukspottkörteln bokstavligen äter bort bukspottkörteln, vilket kan leda honom till sin självförstörelse . Ännu en anledning att ta med fler grönsaker i din dagliga meny!

På Vida y Salud uppmuntrar vi dig ständigt att konsumera mer grönsaker som en del av en balanserad kost och av många anledningar, inklusive deras höga näringsinnehåll och låga kalorinivå, vilket hjälper dig att äta bra utan att gå upp för mycket i vikt. Varje dag vet man mer om fördelarna med en kost rik på grönsaker och nu ger vi dig ytterligare en kraftfull anledning: enligt en studie från Karolinska Institutet i Stockholm kan en kost rik på grönsaker minska risken att drabbas av akut pankreatit.

Forskarna undersökte 80 000 svenska vuxna i elva år efter att de svarat på frågor om deras dieter 1997. Syftet med studien var att bättre förstå ett möjligt samband mellan nivåer av antioxidanter, som påverkas av kosten, och en ökad sannolikhet att drabbas av akut pankreatit . Under studieperioden utvecklade 320 av deltagarna akut pankreatit utan samband med gallsten (en vanlig orsak till sjukdomen). I snitt åt deltagarna nästan två portioner frukt om dagen och cirka 2,5 portioner grönsaker.

Risken att utveckla akut pankreatit verkade inte vara relaterad till mängden frukt deltagarna åt. Grönsakskonsumtionen verkade dock vara en viktig faktor. Deltagare som åt mer än fyra portioner grönsaker om dagen hade 44 % mindre risk att utveckla akut pankreatit än de som åt mindre än en portion om dagen. Den största fördelen fick överviktiga personer och de som drack mer än en alkoholdryck om dagen.

Forskare tror att antioxidanterna i grönsaker hjälper till att förebygga sjukdomar, medan fruktosen i frukt kan försvaga den skyddande effekten.

Men även om grönsaker verkar ha en skyddande effekt, var akut pankreatit som inte orsakades av gallsten inte vanligt bland deltagarna, inte ens bland dem som åt få grönsaker. Studien fann ett samband mellan grönsakskonsumtion och en minskad risk att utveckla pankreatit, men visade inget orsakssamband.

Så att du är alert: vad är akut pankreatit?
Bukspottkörtelns funktion är att frigöra hormonerna insulin och glukagon, samt matsmältningsenzymer som hjälper dig att smälta och absorbera mat. Normalt blir dessa enzymer aktiva först när de når tunntarmen, och deras funktion är att smälta mat. Men när de aktiveras inuti bukspottkörteln “äter” de vävnaden i detta organ och smälter den. Detta är akut pankreatit, som orsakar inflammation, blödning och skador på bukspottkörteln och dess blodkärl. Denna sjukdom drabbar fler män än kvinnor.

I USA orsakas cirka 70 % av fallen av akut pankreatit av alkoholmissbruk, även om genetik också måste beaktas. Andra möjliga orsaker är problem med det autoimmuna systemet, blockering av bukspottkörteln eller vanlig gallgång (dessa kanaler dränerar enzymer från bukspottkörteln), höga nivåer av triglycerider i blodet och skada på bukspottkörteln från en olycka. Det kan också orsakas av vissa virusinfektioner och användning av vissa mediciner.

Huvudsymptomet är buksmärtor. Till en början förvärras det på bara några minuter efter att ha ätit eller druckit. Senare blir det mer akut och konstant och kan sträcka sig till baksidan eller under vänster skulderblad. Det känns mer intensivt om du ligger på rygg. Andra symtom inkluderar feber, illamående, kräkningar, svettning, gaser och fyllighet i buken, hicka, matsmältningsbesvär, lerfärgad avföring, gulfärgning av huden och ögonvitorna, hudutslag och svullnad i buken.

När den försummas eller till och med i mycket allvarliga fall kan akut pankreatit leda till komplikationer, inklusive akut njursvikt, akut andnödssyndrom, vätskeansamling i buken, cystor eller bölder i bukspottkörteln, hjärtsvikt och lågt blodtryck. (högt blodtryck). tryck).

Behandling kräver nästan alltid sjukhusvistelse, och du kan behöva smärtstillande medel och vätskor som ges genom en IV. I många fall är det nödvändigt att stoppa oral matning (både fasta ämnen och vätskor för att begränsa aktiviteten i bukspottkörteln).

Behandlingen slutförs oftast framgångsrikt inom en vecka om inga komplikationer uppstår. Men i de allvarligaste fallen krävs operation för att avlägsna döda eller infekterade pankreasvävnader. Som du kan se är akut pankreatit en extremt farlig sjukdom om den inte behandlas i tid. Om du upplever något av dess symtom bör du omedelbart gå till din läkare eller till en akutmottagning, så att de efter motsvarande tester kan avgöra om du lider av det eller inte, och i alla fall fastställa vilken behandling som ska följa.

Men grönsaker hjälper dig inte bara att minska risken för att drabbas av akut pankreatit, utan deras konsumtion är avgörande för en hälsosam livsstil, och de är ett värdefullt vapen för att bekämpa övervikt, eftersom de ger få kalorier och inga kalorier kolesterol. De har istället ett högt innehåll av fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidantämnen, väsentliga element för god hälsa. Vare sig det är råa eller tillagade, se till att du äter och serverar din familj en diet rik på grönsaker av alla slag varje dag.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here