Finansiering

finansiering

Innan man startar ett eget företag behöver man ha pengar för att kunna sköta det.

Det finns något som heter starta-eget-bidrag. Det är många som tror att man får ett sådant bidrag när man vill starta ett eget företag och att det är ett vanligt sätt att finansiera starten på sitt företag. Många tror att alla som ska starta eget får det bidraget. Det är inte sant. Starta eget bidrag är ett program som Arbetsförmedlingen har för de som är arbetslösa. För att få starta eget-bidrag krävs bland annat att du är eller riskerar att bli arbetslös och inskriven på Arbetsförmedlingen som arbetssökande. Dessutom riktar det sig till unga som riskerar att hamna snett, och äldre och andra som riskerar att annars hamna i långtidsarbetslöshet.

Vad innebär starta eget-bidraget?

Starta eget-bidraget är alltså ingenting för de som har en bra affärsidé eller de som är anställda och vill prova på något nytt. Man får inga pengar för att kunna köpa det som man behöver till sitt företag. Det är pengar som ska ge en ekonomisk trygghet under en viss tid. Man kan få ett bidrag på 680 kr/arbetsdag, men då måste man ha jobbat och haft en bra lön innan man blev arbetslös. Det som är skillnaden från det vanliga försörjningsstödet, är att man inte behöver söka andra jobb under sex månader. Man kan istället ägna sig åt att få igång sitt företag. Det vanligaste sättet att få pengar till sitt företag är att man finansierar det med sitt eget kapital. Det kallas för intern finansiering och det kan exempelvis vara privata medel som skjuts in i företaget eller vinster som företaget gjort.

Du kan också ansöka om krediter till ditt företag. Här kommer banken och andra kreditgivare kräva att du ska visa upp din affärsplan för ditt företag för att kunna bedöma risken i din affärsidé. Det är nämligen den uppskattade risken och vilken säkerhet de vill ha, som avgör hur mycket pengar du får låna.

Den vanligaste finansieringen av ett nystartat företag är att ta ett banklån. Det är det bästa om du ska satsa pengar i materiella saker som går att sälja på t e x andrahandsmarknader. På det här sättet får banken en säkerhet på att kunna få tillbaka sina pengar.

Det finns olika slags banklån beroende på vilket behov man har. Alla långivare vill ha tillbaka sina pengar och vara säkra på att kunna få det. Så utöver att de godkänner din affärsplan och anser att den är lönsam vill de alltid ha andra säkerheter som gör att de får pengarna tillbaka. Gör upp en budget innan du träffar banken. Det är viktigt att du räknar på hur mycket pengar du behöver för att starta ditt företag. Var realistisk. Du bör ha en konkret affärsidé om företaget är nytt, en trovärdig affärsplan och en budget att visa när du träffar en långivare.