Du har diabetes och har precis fått reda på att du är gravid. Få inte panik, det är inte omöjligt att ha en hälsosam graviditet när du har diabetes. Naturligtvis måste du ta väl hand om dig själv, men din framtida bebis förtjänar det. 

Hur kan diabetes påverka din graviditet? Diabetes bör inte påverka din graviditet om du har den under kontroll. Men om du slarvar finns det många risker för både dig och ditt barn.

I ditt fall kan det orsaka problem med ditt blodtryck och dina ögon. Och i ditt barns fall kan det leda till fosterskador eller ett tillväxtproblem som kallas makrosomi, vilket beror på att överskottet av glukos (socker) i ditt blod gör att ditt barns bukspottkörtel producerar mer insulin, vilket gör att den växer sig större än normalt. vanligt. Diabetes kan också göra att ditt barn föds med låga blodsockernivåer (hypoglykemi) eller med gulsot, det vill säga när huden och ögonen gulnar vid födseln. Och i värsta fall kan det leda till att du får missfall eller förlorar ditt barn.

Du är förmodligen redan van vid att hålla din diabetes under kontroll. Och nu när du är gravid har du desto fler anledningar att fortsätta ta hand om dig själv. Det är därför vi i Vida y Salud ger dig dessa tips:

  • Det bästa sättet att få en hälsosam graviditet när du har diabetes är att ständigt övervaka din blodsockernivå. Det mest rekommenderade är att du gör det mellan 8 och 10 gånger om dagen.
  • Om du tar orala diabetesmediciner kommer din läkare troligen att rekommendera att byta till insulin under graviditeten, eftersom deras säkerhet ännu inte har fastställts. Och om du redan använder insulin, be din läkare tala om för dig vilka mängder du ska använda och hur du bör variera dem beroende på graviditetsmånad, din kost och om du kräks eller inte. Alla dessa faktorer påverkar effekten av insulin och du kan behöva högre doser, särskilt under de senaste tre månaderna.
  • Tala med din läkare eller nutritionist om hur du bör ändra din kost för att hålla dig frisk under graviditeten och ge ditt barn det han behöver för att växa. Det kommer att finnas mat från den vanliga diabetikerkosten som du bör undvika och andra som du måste öka. Kom ihåg att din kropps behov förändras under graviditeten.
  • Du kan behöva ta prenatala vitaminer med folsyra.
  • Som du kanske vet är träning en viktig del av din diabetesbehandling. Och det är viktigt att du under graviditeten fortsätter att göra det måttligt, om inte din läkare säger till dig att det inte är bekvämt. Försök att gå, simma eller cykla i minst 30 minuter varje dag. Du kan också göra stretch eller andra typer av golvövningar.
  • Besök din förlossningsläkare regelbundet och missa inte några av dina förlossningskontroller. Du kommer sannolikt att ha ultraljud och andra tester som behövs för att övervaka ditt barns tillväxt och utveckling.

Genom att kontrollera din diabetes kan du ha en graviditet som är lika hälsosam eller hälsosammare än någon annan kvinnas. Det är bara en fråga om hängivenhet och mycket kärlek, för dig och för din framtida bebis.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here