Huvudlöss är irriterande och mycket smittsamma parasiter som kan drabba barn såväl som vuxna. Och tro inte att det är en brist på renlighet: de rör sig med extraordinär hastighet från ett huvud till ett annat och avsätter sina nit även i det renaste hår. Men bli inte avskräckt: här är några rekommendationer för att undvika, eliminera och hålla dessa obehagliga insekter borta från din familj och ditt hem.

När någon sägs vara en “lus” är det som oftast menas att han är smutsig och slarvig. Det är så att många anser det så, även om det är en myt: när dessa små insekter bestämmer sig för att välja ett nytt huvud att äta på, föredrar lössen också rent och glänsande hår och skiljer inte på kön, ålder eller social position.

Löss är parasitära insekter som lever på människors huvuden och livnär sig på deras blod. I allmänhet deponeras de bakom öronen eller i området kring nacken och orsakar en stickande känsla i håret, mycket klåda och irritation och kan till och med orsaka infektioner som faktiskt beror på så mycket repor.

Ibland kan de också bilda knölar eller små rödaktiga finnar i hårbotten, nacke och axlar. De kan också ses som mjäll, men till skillnad från mjäll kan de inte tas bort när du borstar håret.

Även om de inte har vingar, är huvudlöss mycket smittsamma och kan spridas från en person till en annan genom nära kontakt, som att kramas, dela kammar och hårborstar, eller dela kläder som hattar, halsdukar, handdukar eller lakan.

Av denna anledning är skola, kollektivtrafik, klubb- och pyjamasfester idealiska situationer för dessa insekter på storleken av ett riskorn att gå från ett huvud till ett annat och sprida sina ägg. Och varje kvinnlig lus kan lägga över 100 nits under sin livstid!

Är du på väg att skrika? Vänta lite. Om du plötsligt upptäcker att dina barn kommer hem med löss finns det ett sätt att kontrollera och eliminera dem. För att göra detta kan du använda en produkt mot pedikulos (det här är vad den här situationen kallas), som kan vara receptfria eller receptbelagda, till exempel schampon eller lotioner som du enkelt kan köpa på apoteket.

Det rekommenderas att du använder dessa produkter med en speciell fin kam, med små och täta tänder, speciellt utformade för att ta bort löss och deras nit. Blöt ditt barns hår i sektioner och passera kammen mycket lugnt, del för del och utan att lyfta den tills du går helt från hårbotten till ändarna och drar alla löss och nits du hittar. Upprepa sedan behandlingen var tredje eller var fjärde dag i två veckor för att se till att ingenting (inte ens en lus) finns kvar på ditt barns huvud.

Innan du påbörjar behandlingen, kontrollera alla i ditt hus och applicera det på alla som har blivit smittade samtidigt. Detta kommer att förhindra att lössen fortsätter att cirkulera på obestämd tid. Säg också till dem i skolan att de ska kolla alla barn hemma, skäms inte!

Sedan, medan du behandlar dina barn för löss, kom ihåg att tvätta allt som har kommit i kontakt med dina barns huvuden, såsom deras kläder och sängkläder, i varmt vatten; Dammsug alla tygföremål, som mattor, möbler och till och med bilsäten, och om det finns föremål som du inte kan eller vill tvätta, lägg dem i förseglade plastpåsar i två veckor. Detta är nödvändigt eftersom löss kan leva upp till 2 dagar från huvudet och nits – upp till 1 vecka.

Att förhindra att löss angriper dina barn kan vara svårt, men om du får reda på att en vän eller kollega har dem, kontrollera dina barns huvuden minst en gång i veckan för att kontrollera om de har blivit smittade eller inte. Ju tidigare du upptäcker dessa irriterande parasiter, desto lättare blir det att bekämpa dem.

Be också barn att inte dela kammar, borstar eller hårtillbehör; att de inte provar andra barns hattar och hattar och att de använder sin egen kudde och handdukar, ifall de ska sova hemma hos en kompis.

Med dessa enkla åtgärder kan du förhindra att dessa obehagliga insekter sprider sig överallt i ditt hem, och du kan även hålla huvudena rena och fria från löss och nit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here