Varje person som du ser på en fyrhjuling/ATV har varit nybörjare någon gång. Oavsett hur självsäkra och erfarna de än ser ut, har alla börjat någonstans.

Novabike :Om du precis har börjat köra fyrhjuling är du förmodligen extremt upphetsad och redo att köra. Du känner dig också troligen lite nervös eller ängslig, och det är helt normalt.

För att hjälpa dig har vi i den här guiden förklarat några av våra bästa säkerhets- och körtips för nybörjare på fyrhjuling.

Välj rätt typ av fyrhjuling
Som ny förare är det viktigt att du väljer ett fordon som inte bara är lätt att förstå och använda, utan som också är anpassat till din styrka och erfarenhet.

Du bör sträva efter att välja en motorcykel som du kan hantera bekvämt, som har smidig fjädring och som också ger den spänning och det nöje du söker. Terrängen du ska cykla i (på/av vägen, racing, nyttofordon) är en annan faktor att ta hänsyn till.

Kontrollera att du har lämpliga däck
Att se till att du har rätt däck monterade på din motorcykel är avgörande för fyrhjulingens säkerhet, särskilt om du planerar att köra i lerig och ojämn terräng. Fyrhjulingsdäck kategoriseras med tre nummer som anger höjd, bredd och fälgstorlek.

Din tillverkare rekommenderar en däckstorlek och ett PSI för ditt fordon, så vi rekommenderar att du håller dig till detta. Om du använder fel däckstorlek kan din motorcykel skadas, vilket påverkar hanteringen och ökar slitaget på flera av motorcykelns komponenter.

Bär skyddskläder
Att bära rätt skyddsutrustning är absolut nödvändigt när det gäller fyrhjuling. Till skillnad från en bil finns det inget säkerhetsbälte eller airbag, så dina kläder är det som skyddar dig från allvarliga skador vid en olycka.

Högst upp på din lista bör en högkvalitativ hjälm stå. Även om det inte är lagstadgat att bära hjälm när man kör fyrhjuling rekommenderas det verkligen eftersom det hjälper till att skydda ditt huvud om du skulle krascha eller välta. Om du köper en hjälm med antingen ett par glasögon eller en helmask kan du också skydda dina ögon.

Andra kläder som vi anser vara obligatoriska är specialhandskar med bra grepp, rejäla ankelhöga stövlar med bra slitstyrka och kläder med långa ärmar för att skydda armar och ben (lätta kroppsskydd kan också vara till hjälp).

Underhåll och kontroll av din cykel ofta
Det finns regelbundna uppgifter och kontroller som du kan utföra för att hålla din cykel i gott skick. Det är viktigt att kontrollera bromsarna ofta, särskilt efter cykelturer i dåligt väder.

Om du åker på en stig/spårväg eller på ett offentligt område, se till att följa reglerna om hastighetsbegränsningar och de områden som är förbjudna. Det kan finnas faror som du inte är medveten om i de förbjudna områdena och fyrhjulingar kan förstöra det omgivande landskapet, så gå inte utanför leden.

Grundläggande tips om ridning

Att lära sig av en professionell och erfaren fyrhjuling är det mest effektiva sättet att förbättra dina körkunskaper, men nedan har vi listat några grundläggande tips om körställning och gasreglage som du kan ta till dig.

Ridhållning

En god hållning är avgörande för en bra fyrhjuling. För att behålla balansen och ha full kontroll över motorcykeln ska du hålla fötterna på plats hela tiden och ha ett fast grepp om handtagen, böj armarna något för att förhindra att armbågarna låser sig om du plötsligt skulle bromsa. Kom ihåg att hålla huvudet högt och ögonen framåt också.

Kontroll av gashandtaget

De flesta fyrhjulingar använder sig av tumgrepp så du måste veta hur du använder detta för att accelerera på rätt sätt. Du bör börja långsamt för att bygga upp ditt självförtroende och få en känsla för hur det fungerar, och gradvis öka med tiden när du börjar känna dig mer bekväm. När du väl behärskar gasreglagekontrollen blir det mycket lättare att köra fyrhjuling!

Öva, öva, öva!

Vårt sista tips är att öva, öva och öva! Det kommer att ta tid att helt behärska att köra fyrhjuling så ha tålamod och förvänta dig inte att du ska förstå färdigheterna direkt. Kör din motorcykel på plana, säkra och öppna områden till att börja med och öva på grunderna som att accelerera, bromsa, backa och svänga.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here