Den 10 maj firas Världslupusdagen, en sjukdom i immunsystemet som drabbar miljontals människor. Ta reda på vem som har högre risk att utveckla det, vilka symtomen är, behandlingarna och vilken läkare som är specialiserad på att behandla det.

Precis som i februari firas hjärtats månad för att öka medvetenheten om hjärtrelaterade sjukdomar och människor klär sig i rött, i maj månad klär många sig i lila för att öka medvetenheten om en sjukdom som drabbar miljontals människor. människor i världen: lupus. Tanken är att öka medvetenheten om denna sjukdom, utbilda människor och, för de som vill, till och med samla in pengar genom olika lupus-stiftelser.

Lupus är en autoimmun sjukdom; det vill säga en persons immunsystem (försvar) angriper kroppens egna vävnader och organ, vilket orsakar inflammation och, beroende på svårighetsgrad, andra skador. Den vanligaste typen av lupus är systemisk lupus erythematosus eller SLE (SLE), som påverkar olika delar av kroppen, inklusive inre organ.

Enligt Lupus Foundation of America har 1,5 miljoner amerikaner, och minst fem miljoner människor över hela världen, någon form av lupus.

Orsaken eller orsakerna till denna sjukdom är inte kända med säkerhet. Man tror att det kan vara resultant av en geneticisk predisposition i kombination med något i miljön. Möjliga triggers i miljön kan vara infektioner, vissa människors känslighet för ultravioletta strålar från solen eller vissa mediciner, inklusive hormoner.   

När det gäller risken för att utveckla lupus, drabbar detta tillstånd främst kvinnor mellan 15 och 44 år. Faktum är att kvinnor är 90 % av människor som drabbas av denna sjukdom, även om det också kan förekomma hos män, ungdomar och barn.

Och svarta, latinamerikaner/latinos och asiater får lupus oftare än vita.

Lupus kan påverka olika delar av kroppen. Hos vissa människor kan lupus vara en mindre sjukdom med bara utslag eller utslag på huden; medan det i andra kan vara en allvarlig sjukdom som orsakar inflammation i hjärnan, lungorna, hjärtat och/eller njurarna och kan till och med vara dödlig. 

SLE kan vara svårt att diagnostisera eftersom dess tecken och symtom är ospecifika och liknar andra sjukdomar. Det kan variera från mild till svår. Symtomen beror på svårighetsgraden och de och/eller de organ som påverkas. Möjliga symtom inkluderar:

 • Feber, sjukdomskänsla och illamående.
 • Förlust av aptit och vikt.
 • Ångest, panikattacker, depression.
 • Muskelsmärta, med smärta och inflammation (svullnad) i lederna.
 • Utslag (utslag) i form av en fjäril på kinderna och näsan.
 • Hudens känslighet för solljus, vilket leder till en utbredd finne (utslag) (detta kallas hudens ljuskänslighet).
 • Håravfall.
 • Smärtsamma sår i munnen, näsan och underlivet.
 • Huvudvärk, kramper, koncentrationssvårigheter och hallucinationer.
 • Hjärtproblem (som arytmier och hjärtsvikt).
 • Svårt att andas.
 • Bröstsmärta.
 • Torra ögon.
 • Synförlust.

Behandlingen av SLE beror på sjukdomens svårighetsgrad. Det inkluderar läkemedel som antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel (bland dem: acetylsalicylsyra, paracetamol, läkemedel från gruppen av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel som inkluderar ibuprofen eller naproxen bland dem; och steroider. Uppenbarligen förekommer de inte alla tillsammans.

Ibland kan, vid behov, mediciner från andra grupper tillsättas, såsom: hydroxiklorokin (Plaquenil) eller klorokin (Aralen), som minskar produktionen av antikroppar. Dessa tar månader att agera. Immunsuppressiva medel som kontrollerar inflammation i immunsystemet kan också användas.   

Det finns läkemedel som är specifika för njuren (lupusnefrit) såsom voklosporin.

Det finns andra såsom: cyklofosfamid, metotrexat, azatioprin och belimumab (som är det senaste läkemedlet som godkänts av FDA 2011 för behandling av lupus). Dessa läkemedel är inte bara för njurarna. 

Det finns för närvarande inget botemedel mot lupus, men medicinska behandlingar och livsstilsförändringar kan hjälpa till att kontrollera den. Specialister på diagnos och behandling av lupus är reumatologer. Att bli informerad är det första steget.vd

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here