Anställda hos en högst rankad, nationellt syndikerad TV-värd hävdar ett systemiskt mönster av toxicitet och missbruk bakom kulisserna på arbetsplatsen. Den här gången är det inte Ellen DeGeneres , vars eponyma programs betyg snart gick ner kraftigt, och kommer att avslutas efter sin 19:e säsong senare i år.

Istället är det Phil McGraw , föremål för en undersökning den 10 februari publicerad av BuzzFeed News ‘ Krystie Lee Yandoli, som bröt DeGeneres-berättelsen i juli 2020. Likheterna är slående: Nedslående anklagelser om en kultur av rädsla, hot och rasism; en grupp anonyma anställda lägger skulden på exekutiva producenter; och implikationer att namnmärkestalangen i bästa fall har avsagt sig sitt eget tillsynsansvar.

Skillnaden är enkel. Det är det som spårade ur Ellen och kommer, med undantag för något oförutsett, att tillåta Dr. Phil att hänga med utan någon märkbar påverkan.

DeGeneres byggde sin image på trevlighet. Hennes slagord, som fick henne att se ut som en hycklare, var “Var snäll.” Det gjorde inte McGraw. Snarare har han tillbringat en sändningskarriär med att polera vad Yandoli kallar ett “varumärke av snårigt rakt snack”, som i sig tilltalar en självväljande demografisk misstänksam mot mjukhet och hängiven hans imponerande energi.

Dr. Phil har blivit avslöjad tidigare. Om man hoppar över de otaliga tabloidavslöjandena och McGraws egna påståenden om att lyfta petarder när han dök upp på Fox News, fanns det rubrikskapande anklagelser om utnyttjande över intervjuer med Britney Spears 2008 och Shelley Duvall 2016. Duvall sa själv till  2021 att hon ” fick reda på vilken typ av person han är den hårda vägen”, och noterade att McGraw upprepade gånger ringde sin mamma för att underlätta en uppföljande intervju även efter den första sändningen och dess motreaktion. (En talesperson för showen svarade att Dr. Phil var “mycket besviken” över att hon tackade nej till dess erbjudande om medicinsk hjälp, och “vi ser varje Dr. Philavsnitt, inklusive Miss Duvall och hennes kamp med psykisk ohälsa, som en möjlighet att dela relaterbar, användbar information och perspektiv med vår publik.”)

Boston Globe och den medicinska webbplatsen STAT påstod tillsammans 2017 att sårbara gäster i programmet, inklusive missbrukare som lider av abstinensbesvär, utsattes för akut risk av programmets personal. ( BuzzFeed- bevakningen följde också en liknande undersökningslinje.) I en separat artikel undersökte publikationerna oro kring ett program för återhämtning av missbruk som drivs av McGraw och hans son, Jay. Sedan, 2020, skrev jag i THR om Dr. Phils främsta innehållsrådgivare, vars metoder (inklusive en behandling för psykisk sjukdom) har bedömts vara potentiellt farliga av forskarvärlden, såväl som programmets långa anknytning till en LA-rehab som delstaten Kalifornien hade klassificerat som “skurk” under ett decennium tidigare och som därefter hade förlorat sin licens efter flera klientdödsfall.

 

 

Representanter för Dr. Phil och McGraw har försökt motbevisa, tona ned eller ta avstånd från dessa påståenden. Det finns ingen dragkraft att få eftersom det inte finns någon valkrets. DeGeneres var angripbar eftersom hennes fans tycker om sig själva som trevliga. Dessutom tycker de att världen borde vara det också.

McGraws värld är däremot hårdkokt. Hans tittare är stolta över att vara klarsynta, eller åtminstone villiga att göra jobbet för att se den smutsiga sanningen. På sin höjd kan avslöjandena om honom locka fram några mörka skämt bland de troende. Men i slutändan understryker de hans autenticitet.

Till skillnad från sin närmaste analog, blivande senatshoppen Dr. Mehmet Oz, känner McGraw sin väg. När han får en professionell klåda vänder han sig till podcasting om sann brott ( Mystery and Murder: Analysis av Dr. Phil ) eller spoofing cameos (från Frasier och Curb Your Enthusiasm till Crazy Ex-Girlfriend ). Såvida han inte begår ett avsiktligt våld, kommer han att klara sig.

Det beror på att McGraw besitter en värdefull egenskap i maktbranschen: skamlöshet. Detta, i kombination med inga strukturella påtryckningar – en lojal publik som sannolikt inte kommer att göra uppror, en show han själv äger, ett decentraliserat syndikeringssystem som är lätt att styra när Dr. Phil fortfarande är nummer 1 pratshowen dagtid, enligt Nielsen – betyder att det finns små chanser för förändra.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here